Kompetanse

Hvorfor kurs ikke virker? –fordi det tar 21 dager å etablere en ny vane

Vi er vanedyr. En vane kan være å sjekke din e-post når du kommer på kontoret, feste sikkerhetsbeltet når du har satt deg i bilen osv. Dette er godt etablerte vaner som har ”brent seg fast” i hjernen. Nevrologer sier at vaner er nevroner i våre hjerner som kobles sammen. Når vi begynner med en ny aktivitet, er ikke koblingene mellom nervecellene som gjør at aktiviteten skjer veldig sterke. Men, hver gang vi gjør den nye aktiviteten, oppretter vi nye forbindelser mellom disse nevronene. Jo flere ganger vi utfører aktiviteten, jo sterkere blir koblingene. Etter hvert blir det lettere og lettere å gjøre den nye aktiviteten.

Hjernen liker status quo og hater endring. Den liker å holde ting slik de er for å spare energi. For eksempel trenger vi ikke å bruke energi på å tenke på å pusse tennene før vi går til sengs eller fester bilbeltet. Vi bare gjør det. Når vi prøver å endre et velbrukt mønster ved å gjøre noe annerledes, vil hjernen gjøre motstand. Selv om disse aktivitetene kanskje bare tar noen minutter, kan det hende at hjernen sier ting som «jeg trenger gjøre dette ferdig først, den nye aktiviteten kan jeg gjøre senere. Eller ”dette er dumt, jeg har gjort dette i 5 dager, og det virker ikke. Dette kommer sannsynligvis ikke til å fungere for meg. Jeg kan like godt stoppe nå». Våre hjerner er gode på å gjøre motstand mot endringer. Det er viktig å holde ut og fortsette med den nye aktiviteten til vi har kommet gjennom denne motstanden. Undersøkelser har vist at det tar 21 dager med en ny aktivitet for å komme over motstandsterskelen og den nye aktiviteten har blitt en ny vane som har ”brent seg fast”.

Årsaken til at vi legger så stor vekt på praktisk trening i hverdagen i våre treningsprogram, er nettopp denne kunnskapen om at det tar tid å endre gamle vaner.

Våre treningsprogram innen ledelse- og medarbeiderutvikling følges opp ved at deltagerne praktiserer, registrerer og evaluerer den nye aktiviteten i en periode på 21 arbeidsdager etter gjennomført kurs hos oss. Registreringen skjer online på www.70-20-10.net via PC eller smartphone. Når den nye ferdigheten er etablert som en vane, fortsetter vi med et nytt forbedringsområde på samme måte.

[contactme width=»450″]